grb republike Hrvatske

 

UVODNA
DANAS
JUČER
SUTRA
NOGOMET
EKOLOGIJA

 

 

Danas  

PLAŠKI  je danas mali gradić (da se razumijemo to je kompliment), to su riječi onih koji prvi put dođu u njega. Leži u plodnoj dolini podno Male Kapele  na rijeci Dretulji iznimno bogatoj kvalitetnom vodom, inače ponornici, a u nju se ulijeva Vrnjika, okružen šumom s a svih strana. Dolazi mu se cestom iz Josipdola od kojeg je udaljen 17 km, a od regionalnog centra, Ogulina, udaljen je 28 km, županijskog centra Karlovca 65 km, Zagreba 120 km. Kroz Plaški prolazi i pruga Zagreb - Split.

Demografija: Do rata živjelo je ovdje oko 5400 stanovnika, uglavnom srpske nacionalnosti, koji su izbjegli velikim dijelom tijekom Vojno redarstvene akcija "Oluja". Već 1996. god. započinje stupnjeviti povratak, danas se može reći da je povratnika blizu 2000. Treba pridodati ovdje i one koji se ne žele vratiti i svoju su imovinu prodali državnoj agenciji za promet nekretninama, popularni APN. Hrvata je između dva rata bilo nekolicina. Međutim iza rata po odluci vlade smještaju se u Plaški izbjeglo - prognani iz sjeverno-zapadne Bosne, uglavnom Banjalučki rajon. Njih je sad oko 1000 raznih dobnih skupina.

Politički život je intenzivan i pun napetosti oko nepokretne imovine i uopće ostanka u Plaškom. I Hrvati i Srbi su nezadovoljni vlašću, prvi jer se osjećaju napuštenim i prepuštenima samima sebi, a drugi jer sporo teče povratak njihove imovine. S okolnim mjestima ustrojena je općina Plaški prvi put 15. svibnja 1997. godine nakon provedenih lokalnih izbora gdje su glavninu vijećničkih mjesta osvojili pripadnici HDZ-a, Hrvatske demokratske zajednice, uz HSS. Godine 2001. redoviti izbori za lokalnu upravu obilježava uvjerljiva pobjeda SDSS-a. Pored njih ulaze u vijeće pripadnici HDZ-a, HSP-a, SDP-a i HSS-a. Ovakvi izborni rezultati sviju su zatekli, pa čak i same pobjednike.

Industrija i poljoprivreda nema i u povojima. Njihova zakržljalost je uzrok svih nevolja, zategnutosti u odnosima. Anksioznost ima svoj izvor u ovoj činjenici.

Dretulja zaslužuje da je se još malo opiše. To je ravničarska rijeka s planinskom vodom koja izvire ravno iz Kapele. Izvor Dretulje je dostupan za vidjeti i spada u prirodnu znamenitost, mnogi su ostali zadivljeni, toliko vode, nastaje rijeka bez imalo buke, tako tiho, odjednom na cca. 100 m2. Prava je šteta da je ova rijeka tako kratkog toka, svega 10-tak km., jer kako je voda brza, bogata kisikom u njoj je u izobilju pastrvke i potočne i kalifornijske, raj za ribolovce.

Šume  ne mogu nikog ostaviti ravnodušnim, svojom ljepotom i bogatstvom drvnom masom, ali i divljači koja privlači lovce. Životinje jastreba, orla, lisicu, zeca, kunu, s malo sreće možete vidjeti dok dolazite u Plaški. josip.anusic(@at )ka.htnet.hr 

 

BackHomeNext

povijesni motiv vezan uz Hrvate

25-02-2002               Josip Anušić

Auto-karta

 

 

Ekološka udruga:

"KAKO JE ZELENA MOJA DOLINA"

Fotografijama predstavljamo ljepote ovog kraja.

 

Udrite po mailovima i pišite. Svaki savjet, prijedlog i na kraju kritika je dobrodošla.