Grad Zadar :: Apartman :: Kako doći? :: Izleti

Grad Zadar

Stoljećima glavni grad Dalmacije, a danas centar regije, grad je s bogatom spomeničkom baštinom svjetskog značaja koja je i danas vidljiva na svakom koraku: Rimski forum iz 1.st, Crkva sv. Donata iz 9.st-najpoznatija srednjevjekovna bazilika, zaštitni znak grada, obnovljene romaničke crkve sv. Krševana iz 12.st i zvonik sv. Marije iz 1105.g. , katedrala sv. Anastazije iz 13 st., Narodni trg s Gradskom ložom i stražom iz 16.st. te moćni bedemi s reprezentativnim Lučkim i Kopnenim vratima iz 16.st., zatim Trg 3 bunara i Trg 5 bunara te mnogobrojne palače, vile i ostala spomenička baština.

Svoju atraktivnost može zahvaliti i prirodnom položaju u samom središtu Jadranske obale okružena s 4 Nacionalna parka: Plitvička jezera, planinski park Paklenica, jedinstveni slapovi rijeke Krke te niz prekrasnih otoka pod nazivom Kornati. Ništa manje privlačni nisu ni parkovi prirode: Telašćica, kanjon kraške rijeke Zrmanje, te najveće prirodno jezero u Hrvatskoj- Vransko jezero u blizini Biograda. Dolazak do centra zadarske rivijere podjednako je moguć sa svih pravaca i sa svim prometnim sredstvima.

Grad Zadar nije poznat samo po kulturno-povijesnim spomenicima već i po uvijek bogatoj zelenoj tržnici i ribarnici na poluotoku (stari dio grada). Iz bogatog zaleđa "Ravnih kotara", plodnih površina oko Vranskog jezera te otoka Ugljana i Pašmana svakodnevno se opskrbljuje zadarska tržnica sa svježim povrćem i voćem. Po bogatstvu ponude to je jedna od najvećih tržnica u Hrvatskoj. Na tržnicu se dolazi ne samo zbog kupovine neophodnih namirnica već i zbog uživanja u vrevi, bogatstvu boja i cjenkanju s lokalnim prodavačicama.

Klima:
Primorska zona i otoci - Sredozemna (Mediteranska)
Velebit - Planinska

Valuta:
Kuna (1 Kuna = 100 Lipa). Postoje kovanice od 1, 2, 5, 10, 20, 50 Lipa, te 1, 2, 5 i 25 Kuna i novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1,000 Kuna.

 
Wien
Berlin
Graz
Milano
München
Paris
Trst
Zagreb
Udaljenost/km
705
1400
520
700
800
1700
300
270