Grad Zadar :: Apartman :: Kako doći? :: Izleti

Izleti

Zadarska regija se nalazi u okruženju čak 5 nacionalnih parkova: Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Slapovi Krke, Sjeverni Velebit. Za samo 1-2 sata vožnje autom ili brodom moguće je stići iz turističkih mjesta u regiji do svih nacionalnih parkova.

Jedinstveni zadarski arhipelag, moćna planina Velebit, Vransko jezero-najveće jezero u Hrvatskoj, kraška ljepotica rijeka Zrmanja pružaju izuzetne mogućnosti za aktivan odmor...

Hrvatska obala koja je okružena prirodnim pristaništima, bezbrojnim uvalama, plažama, lukama i marinama pravi je raj za ljubitelje plovidbe i ronjenja.

NP PAKLENICA

Na površini od 96 km2, uz istočnu obalu Jadranskog mora pa do najviših vrhunaca Velebita, Vaganskog vrha (1757 m) i Svetog brda (1753 m), obilje je mnogobrojnih prirodnih osobitosti i fenomena, radi kojih je čitavo područje proglašeno nacionalnim parkom 1949. godine. S pravom, jer ovo je prostor jedinstvenog i neobičnog dodira mora i planine, bogat šumama bukve i crnog bora, dubokim kanjonima okomito urezanim u glavni greben Velebita, krškim oblicima, jedinstvenim krškim reljefom s brojnim špiljama i jamama.

NP KORNATI

Nacionalni park Kornati je jedna od najrazvedenijih otočnih skupina na Mediteranu, jedinstven splet od 150 otoka, otočića i hridi, razasutih na središnjem dijelu Jadrana. To je najmodriji kutak Jadrana u kojem modra boja kornatskog mora jos više dolazi do izražaja u kontrastu s bijelo-sivim kamenjarom koji prevladava na otocima.

Sa svojim neponovljivo bistrim morem, obiljem sunca, brojnim uvalama, zaljevima i lučicama Kornati su nezaobilazno odredište za nautičare na njihovim lutanjima po Jadranu i pravi izbor za moderne Robinzone.

NP PLITVIČKA JEZERA

Osobita je to geološka i hidrogeološka krška pojava. Niz od 16 stepenasto poredanih većih jezera i nekoliko manjih, odvojenih sedrenim barijerama, za koje je bilo odlučno razdoblje od posljednjih desetak tisuća godina, u kojima su vladali ekološki odnosi slični današnjima pogodni za taloženje sedre i nastanak jezera, temeljni su fenomeni Nacionalnog parka. U njihovu stvaranju važnu su ulogu imale i imaju sedrotvorne biljke, alge i mahovine, pa je to veoma osjetljiv biodinamički sustav.

Treba naglasiti da su sve temeljne odrednice Parka vrlo nježan strukturalni i funkcionalni kompleks, osjetljiv za prirodne izmjene i neoprezne ljudske zahvate. S pravom ga je UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom.

NP KRKA

Nacionalni park je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava.

Namjena mu je prvenstveno znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna, a turističke djelatnosti u ulozi su posjećivanja i razgledavanja.

Rijeka Krka izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina podno 22 m visokog, zimi bučnog a ljeti bezvodnog Topoljskog slapa, Velikog buka ili Krčića slapa. Dužina slatkovodnog vodotoka je 49, a bocatog 23,5 km. Značajni pritoci rijeke su Krčić, Kosovčica, Orašnica, Butišnica i Čikola s Vrbom.

Sa svojih sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 242 m Krka je prirodni i krški fenomen.

SJEVERNI VELEBIT

Površina parka iznosi 109 km 2 , a unutar istog nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, koji predstavlja specifičan geomorfološki fenomen na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama, od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu uopće, otkrivena 1999. godine.

U sklopu parka nalaze se još botanički rezervat "Visibaba", na kojemu se nalazi najveće nalazište endemične hrvatske sibireje (Sibiraea altaiensis ssp. croatica), te botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa, koji se ističe bogatstvom visokoplaninske flore. Unutar rezervata nalazi se i poznati Velebitski botanički vrt, kojega je osnovao prof. Fran Kušan još davne 1967. godine.

RAFTING

Rijeka Zrmanja sa svojom pritokom Krupom spada u naše najljepše rijeke. Zelena boja rijeke u kombinacijiji sa strmim liticama kanjona, uzbudljivim brzacima i "Velikim bukom" slapom od 13 m (neprolaznim) oduzima dah. Uobičajena staza za rafting je od Kaštela Žegarskog do Muškovaca. Staza od Ervenika do Kaštela Žegarskog jedan je od najboljih raftinga u ovom dijelu svijeta, kategorije 4-5. Sezona na rijeci Zrmanji zbog blizine mora počinje već u ožujku.. U to vrijeme Zrmanja je prava rafting rijeka koja može stajati uz bok najboljim svjetskim rijekama.

Ekstremni rafting: Rafting na Zrmanji je najbolji nakon velikih kiša i topljenja snijega. Ukoliko pomno pratimo prognozu možemo i u Hrvatskoj doživjeti rafting kategorije 5. Zrmanja je za to najbolja.

OSTALE AKTIVNOSTI

Hrvatsko more privlači mnoge ljubitelje podvodnog svijeta. Zaronite u plavi raj Jadranskog mora, uživajte u avanturi! Tu su i brojni teniski tereni, igrališta za nogomet, košarku, rukomet, velike su mogućnosti za aktivnosti na vodi, jedrenje, surfing, veslanje, ronjenje, sportski ribolov. Zahvaljujući izuzetno razvedenoj obali, preko 200 otoka i otočića, brojnim tjesnacima, kanalima i uvalama te pogodnoj klimi zadarski akvatorij je raj za sve vrste nautičkih aktivnosti...