Slu?bena zastava i grb hercegbosanske ?upanije.grb i zastava

 

PODJELA    na   6. Općina

 

Daytonskim mirovnim sporazumom ustanovljena je unutrašnja organizacija Federacije Bosne i Hercegovine od deset_županija. Hercegbosanska županija nalazi se na zapadnom dijelu Federacije BiH, duž granice s Republikom Hrvatskom. Županija obuhvaća šest općina.

1) Drvar
2)Bosansko Grahovo
3)Glamoč
4)Kupres
5)Livno
6)Tomislavgrad

Županija zaprema površinu_od_5020_km2 ili 19% površine Federacije BiH. Po popisu stanovništva iz 1991. godine na području Županije obitavalo je 115.726 stanovnika, s malom gustoćom naseljenosti (23 stanovnika/km2). Prijeratna recesija u gospodarstvu, a svakako i rat na ovim prostorima, rezultirali su značajnijim fluktuacijama stanovništva u vidu iseljavanja u zemlje zapadne Europe ili preseljenja na druga područja BiH. Budući da je u tijeku obrnuti proces povratka, mada ne i s istim intenzitetom, procjenjuje se da trenutno na razini Županije obitava cca_90.000_stanovnika, iako je točne podatke o stanovništvu moguće dobiti jedino novim popisom stanovništva.

Prirodne i zemljopisne karakteristike ovog područja su raznolike, od plodnih, prostranih polja i nepreglednih pašnjaka, rijeka i jezera pa do stoljetnih listopadnih i zimzelenih šuma, i pružaju obilne mogućnosti za život i gospodarski razvitak temeljen na poljoprivrednoj proizvodnji, stočarstvu, te drvnoj industriji. Ekološki čista i netaknuta priroda, umjerena kontinentalna klima, zemljopisni položaj te blizina i dobra prometna povezanost s susjednom Republikom Hrvatskom, tj. njezinim vratima u svijet - Srednjom Dalmacijom, kojoj gospodarski i tradicionalno gravitira, bitni su čimbenici za gospodarski prosperitet ovog kraja.

 POVRATAK